Cartesius in 2030
Het is zeven uur in de ochtend. De bewoners hebben heerlijk geslapen in hun goed geïsoleerde en geventileerde woningen. Bewoners gaan onder de douche, zetten koffie en de lichten gaan aan. Er komt daarom een grote vraag naar energie. Een groot deel van de elektriciteitsvraag wordt opgevangen met behulp van buurt- en thuisbatterijen, waarin zelf opgewekte zonne-energie van de vorige dag is opgeslagen. Er waait een stevig briesje. Daardoor kunnen de windturbines op de Noordzee leveren aan het gebied. De batterijen in de deelauto’s zijn heel geleidelijk geladen in de nacht, afgestemd op de behoefte van de gebruikers.
De middag breekt aan, de wind is gaan liggen en de zon breekt door. Er is zonne-energie over. Niet alleen de daken en gevels maken onderdeel van de lokale energiecentrale, maar ook de geluidswallen in het gebied hebben meerdere functies en oogsten de energie van de zon. Deze wordt opgeslagen in de batterijen in de auto’s en de huizen of teruggeleverd aan het net. Een bewoner heeft het koud omdat de warmtepomp het niet doet. De servicemonteur is al onderweg, omdat de storing automatisch is gemeld. Binnen vier uur is het probleem verholpen. De bewoner hoeft hiervoor niet te betalen. Iedereen heeft namelijk een servicecontract bij een bedrijf dat ‘energy as a service’ levert, dat al vanaf de ontwikkeling betrokken is bij het project.
De zon gaat onder, de LED-verlichting en inductiekookplaten in de woningen gaan aan en de liften worden beperkt gebruikt. Het piekverbruik wordt met behulp van batterijen geneutraliseerd, overtollige energie wordt opgeslagen. Naarmate de avond vordert neemt het energieverbruik af. Alle gebruikte energie is vandaag duurzaam opgewekt, waarvan een groot deel met zon in het gebied zelf. De gascentrales hebben niet hoeven bij te schakelen. De bewoners krijgen hiervan een mooi overzicht gepresenteerd op de app.
De levensduur van een nieuw gebouw moet lang zijn. Er wordt immers veel materiaal en energie gebruikt bij de realisatie van nieuwbouw. Als een gebouw er eenmaal staat, is het vaak lastig om aanpassingen te doen. Het binnenklimaat moet prettig zijn, zodat mensen er graag verblijven. Het is daarom ook van belang dat tijdens de gebruiksfase het energiegebruik tot een minimum wordt beperkt en dat de energie-infrastructuur geschikt is om alle energie (op termijn) volledig duurzaam op te wekken. Tot slot is het belangrijk dat de in een wijk opgewekte duurzame energie zoveel mogelijk wordt gebruikt in het gebied zelf. Dat betekent dat het tijdelijk opslaan van energie een belangrijk onderdeel zal worden om het gebied uiteindelijk volledig energieneutraal te maken.